RANA HAMADEH (LB)

PHOTOS: ISTVAN VIRAG (C) PUNKT Ø / MOMENTUM 9

RANA HAMADEH (LB)

The Big Board or ‘And Before It Falls, It Is Only Reasonable to Enjoy Life a Little’ (2013-2014)

Kunstneren Rana Hamadeh arbeider både visuelt og med performance. Hun utvikler forskningsprosjekter som tar for seg systemer av rettferdighet, militarisme, historier om sanitering, og teater. The Big Board er en del av Hamadehs langsiktige forskningsprosjekt, Alien Encounters, som tar for seg begrepet ”alienness” (det fremmede) ved å se til de sosialt utstøtte og de utenomjordiske.

The Big Board er en skulpturell kartografi eller et ”scenesett”, som aktiveres gjennom et 60 minutters forelesningsbasert spill. Verket minner om et kart brukt i krigføring, liggende på et stort bord, som viser sammenhengene mellom de bakenforliggende teknikker og vilkår som tas i bruk både i forhold til lovgivning og hygiene, som også vises gjennom de presenterte arkivgjenstandene.

Forelesningsspillet, som er inspirert av filmen Space is the Place, av Sun Ra (1974), Oskar Schlemmers Diagram for Gesture Dance (1926) og Paulus Fürsts gravering av Doktor Schnabel av Roma (1656), er en uuttømmelig refleksjon over begrepet og gesten “å falle”; fallet som en form for lovlig apati og som en koreografisk gest. Verket viser en reise i det ytre rom, og forholdet mellom sjø og land, som er plottet inn ved hjelp av science fiction projeksjoner, dannelse av geo-politisk territorium, historier om gruvedrift og grensekryssende reiser.