Patricia Piccinini (AU)

PHOTOS: ISTVAN VIRAG (C) PUNKT Ø / MOMENTUM 9

Patricia Piccinini (AU)

Atlas (2012)

Patricia Piccinini har skapt en kunstnerisk oevre som enkelt kan betraktes som en egen fantasiverden, men skulpturene hennes peker så direkte på vår fysikk at det er vanskelig å forbigå den indre dialogen de vekker i oss. I denne opplevelsen, blir vi revet mellom frastøtning og fascinasjon, avvisning og empati, eller kanskje en følelse av menneskelighet og ikke-menneskelighet.

Hennes slående realistiske, kjøttlignende skulpturer forteller historier om Frankensteins fremtidige avkom, samtidig som de stiller spørsmål om grenser i forhold til skapelse og manipulasjon. Den sjokkerende anatomien peker på en mulig fremtid der biotekniske manipulasjoner har vokst ut av proporsjoner, og der spesielle typer konstruerte livsformer har måttet tilpasses til vår verden.

Moderne vitenskap har gitt oss ideer om kroppen som noe uendelig formbart og foranderlig, noe som kan reformere seg selv. Skulpturen av den mytologiske Titan, Atlas, refererer til en slik kropp, full av potensial, men ennå ikke formet. Dette er en hyllest til “kroppslighet” og en ny form for skjønnhet.